Theatersport spelvormen

Hier even een kort overzicht van de spelvormen, die zoal bij Theatersport Den Haag gespeeld worden. Mocht je een game missen, stuur me dan even een mailtje :)

Basis games

Survivor

1 Scene speel je 4 keer. Eerst met 4 spelers, daarna met 3, met 2, met 1. Je laat het publiek bepalen door applaus wie eruit gaat. De rol van degene die eruit gaat, wordt overgenomen door n andere speler. Die heeft op dat moment 2 rollen en moet switchen. Input: locatie/gebeurtenis waar veel mensen zijn. Weinig praten, veel herhalen, veel bewegen. 

Handjes door

Expert in niet-bestaande uitvinding en interviewer, krijgen handen van de spelers die achter hen zitten. 

Spacejump

We jumpen door vier verschillende locaties en dan weer terug. Spelers zorgen voor mooie handelingen en bewegingen, waardoor ze moeten verklaren waarom op de nieuwe locatie in bepaalde houding staan.

Wk slowmotion

Interviewer, expert en 2 spelers. WK in een niet-bestaande sport. Spelers beginnen met opwarmen.. “Live in studio 5” Accepteren van de input van interviewer, en andersom. 1 Speler gaat vals spelen, de ander verliest daardoor gruwelijk en accepteert dat.

Dierenwinkel/klachtenbureau

1 speler verlaat de zaal. Komt terug en gaat iets terugbrengen naar de dierenwinkel. Het is de bedoeling dat de ontevreden klant uiteindelijk raadt welk dier (en met welke eigenschap) hij terug brengt. De verkoper geeft langzaam adviezen. Andere spelers kunnen als het moeilijk wordt ondersteunend spel bieden.

Emotioneel verjaardagsfeestje (=variant op emotionele bus)

4 spelers. Er is 1 speler jarig, die is thuis, viert zijn verjaardagsfeest en is in afwachting van de gasten. De drie andere spelers komen op de verjaardag met hun eigen emotie. De verjaardag krijgt steeds dus een nieuw emotioneel tintje.

Jabber interview

Expert – tolk – interviewer. Drie spelers zitten in V vorm. 1 expert, 1 tolk en 1 interviewer.  De interviewer introduceert de persoon en stelt de vraag in het Nederlands aan de tolk. Deze vertaalt aan de expert, die antwoord geeft etc. Suggestie: deskundigheid, bijzondere hobby

Jabber dichter

Twee spelers. 1 persoon draagt zin voor zin een gedicht voor in andere taal. De andere speler vertaald.

Orakel

3-spelers. Aan het publiek wordt gevraagd of zij een vraag voor het orakel hebben? Wat hebben ze nou altijd al willen weten? Het Orakel geeft antwoord. -Eerst de vraag herhalen. Daarna woord voor woord antwoorden.

Inderdaad Bob

2 spelers prijzen een Amazing product aan met veel (grootse) handelingen; de stem van elke speler wordt nagesynchroniseerd door een andere speler. Eindigen met extra aanbieding, gratis iets erbij, 0900 nummer.

Cluedo

Beroep, locatie, moordwapen. De spelers geven elkaar om de beurt deze drie elementen door. Aan het eind van de game zien we hoe deze elementen zijn doorgekomen.

Diashow

1 speler vertelt over vakantie oid adhv dia’s. Andere spelers zetten telkens binnen 5 seconden een stilstaand beeld neer. De verteller licht de dia toe en gaat door naar de volgende dia.

Gevorderden games

Het bankje

3 spelers zitten op een ‘bankje’. De eerste heeft een verlangen, de ander een hobby en de derde een beroep. Ze mijmeren in zichzelf over het onderwerp. Zodra een speler een zin of woord hoort, waar hij mee kan associëren, gaat deze speler verder met zijn verhaal.

Movie Director

Een regisseur wordt geïnterviewd door een tv presentator over zijn nieuwste film. Input publiek: titel. 2 spelers spelen diverse scènes uit de film uit. De regisseur/presentator kunnen scènes stop zetten en beïnvloeden.

Zitten, staan, buigen

3 spelers. Mag telkens maar 1 zitten, 1 staan, 1 buigen of liggen. Als de ene persoon dus gaat staan, moet de ander op hetzelfde moment gaan zitten. Accepteren. Vanuit die handeling bedenk je vanzelf wel waarom je dat doet. Wie, wat, waar goed neerzetten.

Op en af

4 spelers. Elke speler krijgt: 1 kleur, getal, fruit, kledingstuk. 2 spelers beginnen de scene. Bij je ‘codewoord’ ga je meteen op of af. Tijdens het op- en aflopen verklaar je waarom je dat doet.

Op date met gespleten persoonlijkheid

1 speler gaat op date met een gespleten persoonlijkheid: de een heeft een tik, de ander een emotie, de ander is een bepaald typetje. Deze 3 spelers tikken elkaar af op de stoel. In het begin elkaar ruimte geven, om typetje neer te zetten. Maar dan steeds sneller elkaar afwisselen. Eindig door op date te gaan.

Variant op deze game is de 'PMS'-date. Op date met een Positief iemand, een Meegaand iemand en een Sarcatisch persoon.

Blinde Cluedo

Beroep, locatie, moordwapen. Maar dan... met blinddoek :)

Druppel

We zien 4 keer dezelfde scène, echter elke keer met 1 speler meer. Die druppelen de scène in. Neem rust en maak haakjes voor nieuwe spelers.

Switch & Change

Vier spelers in een ruit. 2 spelers spelen een scène, met sterke karakters. Bij switch wisselt de voorste rij van plaats en worden de karakters dus door de andere speler gespeeld. Bij change komen de 2 spelers van de achterste rij en spelen dezelfde karakters.

Preacher

Twee spelers zijn 1 predikant. Ze houden een preek over een maatschappelijk onderwerp (gegeven door publiek). 2 andere spelers krijgen een bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord en werkwoord en beelden deze tijdens de preek uit. De predikant verwerkt de beelden in zijn preek.

Iets anders 

Scène, waarbij iemand langs de kant één of meerdere keren "Iets anders!" roept. De speler moet dan zijn net uitgesproken zin vergeten en een nieuwe zeggen. De speler aan de kant mag net zolang "Iets anders!" roepen, tot hij denkt, dat het gegeven goed genoeg is voor de scène. De bedoeling is om hiermee tot gekke associaties te komen.

Scene met briefjes

Spelers zetten een scene neer (wie wat waar) maar pakken regelmatig een briefje van de grond. Van tevoren (bv in pauze) is door het publiek op elk briefje een zin geschreven. Als speler pak je een briefje en zeg meteen wat erop staat, alsof het in je scene hoort. Daarna speel je weer verder.

Dating show

1 speler op date stelt telkens vragen aan de kandidaten. Dat zijn een bn-er, historisch figuur, stripfiguur of filmster oid. Daag kandidaten uit  met scherpe vragen (maak n gedicht of lied voor me). Kandidaten bouwen de spanning op.

De waarzegger

1 speler komt met een fobie bij de waarzegger. De waarzegger ziet in de glazenbol wat er in het leven van de persoon is gebeurd, waardoor de fobie uiteindelijk is ontstaan.

Toeter/Bel

2 personen (die bij elkaar horen) uit het publiek wordt gevraagd naar een leuk verhaal. Dit verhaal gaan we met 2 spelers uitspelen. De 2 personen uit het publiek mogen met de toeter en bel de scene bijsturen.

Soap

In dit familiebedrijf speelt van alles! Het is een echte soap. Het publiek bepaalt wat het voor bedrijf is en de functies van de spelers. Daarna gaan we kijken naar de spannendste aflevering van deze soap!

Maffia game

De maffialeden uit deze familie in deze game krijgen onenigheid. Aan de hand van een geheim codewoord proberen ze hun partner in crime te waarschuwen, zodat de afrekening plaats kan vinden. Maar wie hoort bij wie?

FUGA

In deze Fu-neral Ga-me ontdekken we hoe 3 karakters op een openbare locatie tot hun einde zijn gekomen. Let op: deze scene kan geweld bevatten.

DOGMA

De Dogma game is een hilarisch verhaal, dat wordt uitgespeeld door 1 verteller, 1 acteur die alle stemmen doet van de personages, 1 speler die alle karakters speelt en natuurlijk 1 speler die alle objecten en voorwerpen neerzet. 

Tarotkaarten game

Wat is je toekomst? Laat het nu voorspellen!

Pavlov

Twee spelers hebben een pavlov reactie op elkaar.

IKEA

Een verhaal waar op basis van de letters van IKEA steeds een andere wending aan wordt gegeven

't Plenkske

Vier spelers op een klein plankje vertellen een spannend verhaal.

Vloer op scenario

Een mooie setting wordt neergezet, waarin 2 spelers gaan ontdekken hoe het afloopt.

Het kleine stemmetje

Iemand met een solitair beroep, wordt plots verrast door een klein stemmetje.

Muzikale games

Ode

Met z’n 4-n zet je iemand uit het publiek in het zonnetje. Vraag goed uit. Elke speler doet 1 couplet. Blijf dichtbij de ‘gast’ op de stoel en superpositief.

Smartlap

1 speler zet een refrein in, paar keer herhalen. Daarna per speler een couplet. Bouw de dramatiek op. Input: klein menselijk leed.

Operadjebber

2 spelers doen duet in djebber; elke speler heeft een vaste ‘vertaler’. Na elke gezongen zin freezen de spelers, terwijl de vertaler direct vertaalt. Leuk: contrast tussen lange gezongen zinnen en korte vertalingen en andersom. Input: klein huishoudelijk leed.

3-in-de pan

2 spelers spelen een scene eerst zonder muziek; daarna 2 andere spelers dezelfde scene in een muziekstijl. Eindig met 1e 2 spelers, ook weer in muziekstijl.

Tijd voor een lied

Scene met 2 of 3 spelers (liefst 2, ivm focus) waarbij af en toe 1 vaste teamgenoot roept: tijd voor een lied. Dan zingt iedereen een stukje. Daarna de scene weer pratend verder.

Duivels Dilemma

Drie of vier spelers. 1 van de spelers heeft een dilemma. En krijgt muzikaal advies van een engel en een duivel. (Eerst om en om, dan in duet). God zingt uiteindelijk het eind advies (eventueel).